صانا سرویس

تعمیرات و فروشگاه

تلفن

05138721212
09150881992

آدرس

مشهد، بلوار پیروزی، بلوار رضوی، ابتدای رضوی 22، فاز تجاری، پلاک 5

صانا سرویس؛ کنار شما، رو به آینده

ترموستات یخچال | حساس ترین قطعه در یخچال

ترمسوتات یخچال

تا به حال به نحوه عملکرد یخچال فکر کرده اید؟ از نظر شما عملکرد یخچال با استفاده از چه قطعاتی امکان پذیر است؟ نحوه کاهش سرما در یخچال با استفاده از چه نوع فرآیندی امکان پذیر است؟ در واقع یکی از مهم ترین قطعات در انجام عملکرد مناسب این دستگاه، ترموستات یخچال است که یکی از اصلی ترین قطعات یخچال محسوب می شود بنابراین در ادامه هر آنچه را که بایستی درباره ترموستات یخچال بدانید را به شما معرفی خواهیم کرد.

مطالعه بیشتر : تعمیر موتور لباسشویی

ترموستات چیست ؟

 

ترموستات چیست ؟

 

ترموستات در واقع یک کلید حرارتی است که در یخچال های قدیمی و یخچال هایی که از برد الکتریکی برخوردار نیستند، مورد استفاده قرار می گیرد.

این قطعه در واقع یک قطعه الکترومکانیکی بوده که دارای چند نوع درجه بندی متفاوت از 0 تا 10 می باشد که به وسیله تنظیم این درجه، امکان تنظیم دمای دمای یخچال فراهم می شود. تنظیم دما با استفاده از این دستگاه علاوه بر یخچال برای فریزر نیز امکان پذیر است.

ترموستات یخچال یکی از مهم ترین قطعات موجود در سیستم پیچیده این دستگاه به شمار می رود، به خصوص در یخچال های قدیمی این قطعه بیشتر از دستگاه های امروزی مورد استفاده قرار می گیرد.

لازم به ذکر است که یخچال های قدیمی همچون یخچال هایی که امروزه طراحی می شوند، از قطعات بسیاری برای انجام کاهش دما استفاده نمی کنند و در یخچال های قدیمی وظیفه تنظیم دمای دستگاه، پیشگیری از نوسانات دما و همچنین خاموش و روشن کردن دستگاه بر عهده این قطعه است، بدین دلیل بروز مشکل در ترموستات یخچال منجر به بروز مشکلات متعدد و بسیاری در سیستم یخچال خواهد شد.

در ادامه انواع مشکلاتی که ممکن است ترموستات یخچال با آن مواجه شود را به شما معرفی خواهیم کرد تا در صورتی که متوجه بروز مشکل در ترموستات شده اید در کوتاه ترین زمان مشکل ایجاد شده را بر طرف کنید.

وظایف ترموستات یخچال

 

وظایف ترموستات یخچال

 

در واقع ترموستات یخچال دو وظیفه بر عهده دارد.

  1. کنترل دما
  2. ایجاد بازه زمانی استراحت برای کمپرسور ( برای محافظت از کندانسور)

این قطعه که شبیه به یک ولوم دایره ای است حاوی تعدادی از اعداد روی بدنه خود بوده که این اعداد نشان دهنده میزان سرمای تولید شده توسط این قطعه هستند و با تنظیم این اعداد می توانید میزان دمای مناسب در فضای داخلی یخچال را تنظیم کنید.

اعدادی که روی ترموستات نمایش داده می شوند علاوه بر نمایش دما در حالت طبیعی قادر به نمایش دمای یخچال در صورت روشن و خاموش شدن کمپرسور نیز هستند.

ساختار ترموستات

برای تنظیم ترموستات، بایستی در ابتدا با ساختار این قطعه به طور کامل آشنا شوید، بنابراین در ادامه به معرفی انواع بخش های ترموسات یخچال می پردازیم.

  • دیافراگم یا فانوسک

این بخش از یک سمت ثابت و از یک سمت، حرکتی جزئی به سمت جلو یا عقب دارد.

  • لوله مویی

این بخش که نسبت به دما بسیار حساس است دارای یک بالب در انتهای خود بوده که در این بخش محتوای سیالی که از جنس سیال درون سیستم باشد، وجود دارد.

  • فنر

در ترموستات یخچال، فنر و همچنین اهرام های بسیاری موجود هستند.

  • ترمینال برق

ترمینال برق یکی از اصلی ترین قطعات در ترموستات است، چرا که جریان برق را در این قطعه بر عهده دارد.

  • پلاتین ها

در ترموستات پلاتین های ثابت و همچنین متحرک بسیاری وجود دارد.

  • پیچ ها

منظور از پیچ ها، پیچ های چرخشی برای تنظیم برودت هوا و پیچ های تنظیم تفاضل است.

  • پوسته خارجی و اتصالات

نحوه عملکرد ترموستات

 

نحوه عملکرد ترموستات

 

حال که با ساختار و قطعات به کار رفته در ترموستات یخچال آشنا شده اید، در ادامه قصد داریم تا عملکرد ترموستات در یخچال را برای شما شرح دهیم.

همانطور که پیش تر ذکر کرده ایم ترموستات یک قطعه الکترومکانیکی بوده که در بخش مکانیکی خود دارای لوله مویی است که در این لوله، ماده سیال که نسبت به دما حساس است در گردش است.

انتهای این لوله روی قسمت سرد کننده قرار می گیرد و با سرد شدن صفحه سرد کننده، ماده سیال در لوله مویی واکنش نشان می دهد و سپس منبسط خواهد شد.

انتهای این لوله به جعبه ترموستات یعنی پلاتین موجود در جعبه متصل است. با انبساط این ماده، لوله مویی به پلاتینی که داخل جعبه است فشار وارد می کند تا مدار الکترونیکی قطع شود.

توجه داشته باشید که از لحاظ الکترونیکی، ترموستات در مسیر برق ورودی کمپرسور قرار گرفته و عملکردی همچون کلید داشته که این کلید قادر به کنترل عملکرد کمپرسور یخچال است.

در واقع پس از خاموش شدن کمپرسور یخچال، سرمای اوپراتور کاهش پیدا می کند و سپس به تبع از آن مایع سیال درون لوله مویی منقبض می شود و با از بین رفتن فشار از روی پلاتینی که در جعبه ترموستات یخچال که به دلیل انقباض مایع سیال در لوله مویی مسیر برق ورودی به کمپرسور را مجددا وصل می کند، کمپرسور فعالیت خود را آغاز می کند و فرآیند سرما سازی را ایجاد می کند.

در واقع این فرآیند به طور مداوم تکرار می شود و منجر به تنظیم و همچنین ثابت ماندن دما در فضای داخلی یخچال و فریزر خواهد شد.

انواع ترموستات

 

انواع ترموستات

 

ترموستات در انواع متفاوتی تولید شده و مورد استفاده سازندگان یخچال قرار می گیرد که در ادامه انواع ترموستات را به شما معرفی خواهیم کرد.

لازم به ذکر است که تمامی ترموستات ها، یک وظیفه را در عملکرد یخچال بر عهده دارند و در واقع انواع ترموستات یخچال از عملکرد های متفاوتی در سیستم داخلی یخچال برخوردار نیستند و تمامی آن ها فرآیند تنظیم دما و همچنین اتصال جریان برق به کمپرسور را بر عهده دارند.

انواع ترموستات از نظر دما

  1. بالای صفر درجه
  2. زیر صفر درجه
  3. زیر صفر درجه و بالای صفر درجه ( قابل تنظیم)

انواع ترموستات از نظر تعداد فیش

  1. ترموستات مرکب 3 فیش
  2. ترموستات مرکب 2 فیش

انواع ترموستات از نظر قرار گرفتن لوله مویی

  1. ترموستات جداری
  2. ترموستات محیطی
  3. رایج ترین مشکلات ترموستات یخچال

ترموستات همچون تمامی قطعات دیگر در سیستم یخچال، ممکن است در عملکرد خود با مشکل مواجه شود و بدین دلیل قصد داریم تا در ادامه رایج ترین مشکلاتی که ممکن است ترموستات یخچال با آن مواجه شود را به شما معرفی کنیم.

عدم عملکرد ترموستات

اگر نسبت به عملکرد صحیح ترموستات تردید دارید بایستی برای اطمینان حاصل کردن از عملکرد این قطعه، جریان برق و همچنین سلامت فیوز ها را مورد بررسی قرار دهید و در صورتی که مشکل ادامه داشت بایستی از تکنسین تعمیر یخچال مشهد کمک بگیرید زیرا ممکن است یخچال شما نیازمند تعویض ترموستات باشد.

عدم تنظیم صحیح ترموستات

یکی از رایج ترین مشکلاتی که ممکن است در ترموستات یخچال با آن مواجه شوید، حفظ نکردن تنظیم دما است، یعنی دمای یخچال را با استفاده از ترموستات تنظیم می کنید اما بعد از گذشت مدتی مجدد تنظیمات شما از بین خواهد رفت که در صورت بروز این مشکل بایستی سنسور دما و همچنین مدار های الکتریکی را مورد بررسی قرار دهید.

توجه داشته باشید که اگر ترموستات شما قادر به حفظ تنظیمات نباشد، بایستی در کوتاه ترین زمان به تعمیر یا تعویض این قطعه بپردازید.

افزایش یا کاهش دمای بیش از اندازه در یخچال

در واقع افزایش یا کاهش دمای بیش از اندازه در فضای داخلی یخچال به دلیل بروز مشکل در ترموستات است و بایستی در صورت مواجه شدن با این مشکل، در کوتاه ترین زمان به تنظیم یا تعویض ترموستات اقدام کنید.

مطالعه بیشتر : تعمیر برد یخچال

علائم بروز مشکل در ترموستات یخچال

اگر یخچال شما از ترموستات استفاده می کند، بایستی به عملکرد صحیح این قطعه توجه بسیاری داشته باشید زیرا بروز مشکل در این قطعه منجر به مشکلات بسیاری در عملکرد یخچال و فریزر خواهد شد.

لازم به ذکر است که خرابی ترموستات یخچال علاوه بر ایجاد اختلال در عملکرد یخچال منجر به فاسد شدن مواد غذایی زودتر از موعد، مصرف برق و همچنین استهلاک دستگاه می شود بنابراین بهتر است با شناسایی علائم بروز مشکل در ترموستات در کوتاه ترین زمان نسبت به تعمیر این قطعه اقدام کنید.

افزایش دما در یخچال و فریزر

یکی از انواع علت گرم شدن یخچال بروز مشکل در ترموستات یخچال است، بنابراین اگر متوجه سرد نبودن فضای داخلی یخچال شدید و پس از تنظیم دما، مشکل همچنان وجود داشت بایستی به بررسی ترموستات دستگاه بپردازید.

در صورت بروز این علائم، ترموستات با بالا رفتن دمای یخچال قادر به ارسال دستور روشن شدن کمپرسور برای کاهش دما نیست و بدین دلیل در فضای داخلی یخچال با افزایش دما مواجه خواهید شد.

انجماد مواد غذایی در یخچال

در صورتی که در مواد غذایی موجود در یخچال آثاری از یخ زدگی مشاهده کرده اید، بایستی دمای یخچال را افزایش دهید و در صورتی که پس از گذشت چند سال، مشکل بر طرف نشد بایستی به بررسی ترموستات یخچال بپردازید، چرا که در این صورت ترموستات قادر به دستور قطع برق به کمپرسور و در نتیجه خاموش شدن کمپرسور نیست و بدین دلیل کمپرسور به صورت دائمی فعالیت خود را ادامه می دهد و فرآیند کاهش دما در فضای داخلی به حد انجماد مواد غذایی می رسد.

ثابت نبودن دما در فضای داخلی یخچال

یکی از وظایفی که بر عهده ترموستات است، ثابت نگه داشتن دمای یخچال بوده و بدین دلیل اگر در دمای یخچال تغییراتی مشاهده کرده اید، ممکن است در ترموستات مشکلی رخ داده باشد که بنابراین بایستی به رفع مشکل در ترموستات یخچال بپردازید.

اگر دما در فضای داخلی یخچال ثابت نباشد، افزایش دما در فضای داخلی یخچال منجر به فاسد شدن غذا خواهد شد و اگر دما کاهش شدید داشته باشد، مواد غذایی موجود در فضای داخلی یخچال منجمد خواهد شد.

کمپرسور کار نمی کند اما لامپ یخچال روشن است

در صورتی که یخچال، فریزر شما برق داشته باشد و چراغ و نمایشگر آن روشن باشد اما کمپرسور کار نکند، یعنی یخچال گرم است و در ترموستات یخچال مشکلی رخ داده است.

برای تست موتور یخچال بایستی بدنه این قطعه را لمس کنید و اگر موتور سرد باشد یعنی هیچ فعالیتی ندارد، زیرا موتور حین فعالیت به میزان نسبتا کمی گرم می شود.

لازم به ذکر است که کمپرسور در پشت و قسمت پایینی یخچال تعبیه شده است و برای تست آن بایستی پشت یخچال را بررسی کنید.

مطالعه بیشتر : علائم سوختن موتور یخچال

علت عملکرد بیش از اندازه موتور در یخچال های مجهز به ترموستات

 

ترموستات یخچال

 

همانطور که پیش تر ذکر کرده ایم، ترموستات یخچال موظف است تا جریان برق را قطع یا وصل کند و در نتیجه روشن و خاموش کردن کمپرسور یخچال را بر عهده دارد.

معمولا مشکلاتی که در ترموستات یخچال ایجاد می شود منجر به فعالیت دائمی یا اصطلاحا یکسره شدن کمپرسور یا روشن نشدن کمپرسور خواهد شد که در نهایت با افزایش دما در فضای داخلی یخچال مواجه خواهید شد.

توجه داشته باشید که اگر ترموستات یخچال از سلامت کامل برخوردار باشد، عواملی که در ادامه معرفی خواهیم کرد منجر به افزایش بازه زمانی عملکرد کمپرسور خواهند شد و در نهایت یخچال با مشکلات متعددی در عملکرد خود  مواجه می شود.

  1. نصب یخچال در محیط گرم و در معرض نور خورشید
  2. پر کردن یخچال بیشتر از ظرفیت آن
  3. قرار دادن غذای گرم در یخچال
  4. بروز مشکل در لاستیک دور درب یخچال و ورود هوای گرم به فضای داخلی

یک پاسخ به “ترموستات یخچال | حساس ترین قطعه در یخچال”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *