صانا سرویس

صانا سرویس

تعمیرات و فروشگاه

تلفن

05138721212
09150881992

آدرس

مشهد، بلوار پیروزی، بلوار رضوی، ابتدای رضوی 22، فاز تجاری، پلاک 5

صانا سرویس؛ کنار شما، رو به آینده

قطعات برد الکترونیکی | آشنایی با +5 قطعه

قطعات برد

یکی از مهم ترین قطعات دستگاه های الکترونیکی، برد می باشد. قطعات الکترونیکی روی این برد نصب می شوند و از طریق رسانا قطعات به یکدیگر متصل خواهند شد تا یک مدار یا مجموعه کار تشکیل شود. هدف از طراحی برد های الکترونیکی حفظ قطعات الکترونیکی در کنار هم، ایجاد یک اتصال الکتریکی بدون درز بین قطعات و ایجاد شبکه می باشد.

در این مقاله به بررسی قطعات برد های الکترونیکی، عملکرد آن ها می پردازیم تا شما را به صورت کامل با این قطعه پرکاربرد آشنا کنیم.

‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎
‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎

صانا سرویس؛ کنار شما، رو به آینده

در صورت مشاهده هر گونه مشکل در لوازم خانگی و نیاز به مشاوره یا عیب یابی لوازم خود می توانید با ثبت درخواست سرویس در محل، در کمتر از 30 دقیقه خدمات مورد نیاز خود را دریافت کنید.

‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎
‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎

برد الکترونیکی چیست؟

برد های الکترونیکی مدار های چاپی هستند که شامل تمام اجزای الکترونیکی و الکتریکی لازم برای عملکرد وسیله برقی می شوند. این قطعه به عنوان یکی از قطعات سخت افزاری در دستگاه هایی که عنوان الکترونیکی دارند شناخته می شود و به عنوان یک پل ارتباطی بین اجزا و اجزای الکترونیکی عمل می کند. برد الکترونیکی وظیفه کنترل و هدایت سایر قطعات دستگاه را بر عهده دارد و با توجه به عملکرد دستگاه فرمان های لازم را به آن ها ارسال خواهد کرد. بر روی این بستر فیزیکی اجزای الکترونیکی مانند مقاومت ها، خازن ها، ترانزیستور ها و سایر اجزا قرار می گیرند و با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند.

برد الکترونیکی می تواند به صورت یک لایه یا چند لایه باشد که در برد های یک لایه تمام مسیر های رسانا و اجزا بر روی یک سطح قرار دارند، اما در برد های چند لایه تمام مسیر های رسانا و اجزا بر روی لایه های مختلف قرار می گیرند و از طریق لایه های میانی به یکدیگر متصل خواهند شد.

مطالعه مفید: برد لباسشویی سامسونگ موتور اینورتر

لایه های برد الکترونیکی

لایه های برد الکترونیکی

بر اساس تعداد وجه های برد الکترونیکی که به مس آغشته شده اند تعداد لایه های برد مشخص می شود. برد های الکترونیکی با توجه به تعداد لایه ها به سه دسته تقسیم می شوند که ساده ترین آن ها برد الکترونیکی یک لایه است. این نوع برد ها دارای یک لایه مسی هستندو در یک طرف آن خطوط مسی و در طرف دیگر آن قطعات قرار می گیرند. نوع دیگر این قطعات برد های الکترونیکی دو لایه می باشند که دو طرف آن ها مس قرار دارد و در نتیجه می توان دو طرف آن قطعات الکترونیکی قرار داد.

برد های الکترونیکی چند لایه نیز به ۴ لایه تقسیم می شوند که در ادامه این لایه ها را شرح خواهیم داد.

مطالعه مفید: +5 مورد از اصلی ترین انواع بردهای الکترونیک

زیر لایه اصلی برد (substrate)

زیر لایه اصلی که قسمت اصلی برد الکترونیکی را تشکیل می دهد و از جنس فایبرگلاس ساخته می شود، اما با توجه به نوع برد می توان مواد دیگری مانند فنولیک و غیره را برای ساخت این لایه استفاده کرد. این لایه باعث استحکام و سختی برد می شود و نارسایی بالایی دارد.

لایه مسی (copper)

لایه مسی یک لایه بسیار نازک است که از فویل مسی ساخته می شود. این لایه رسانایی بسیار بالایی دارد و مسیر های مسی را تشکیل می دهد که پایه قطعات الکترونیکی را با نظم خاصی به هم متصل می کند. این لایه یکپارچه نیست و کل مساحت سطح برد را نمی پوشاند و به هر طرفی از برد که نیاز باشد اضافه خواهد شد.

لایه پوششی در برابر لحیم (solder mask)

این لایه یک لایه نازک است و با استفاده از رزین ساخته می شود که باعث افزایش مقاومت این لایه در برابر رطوبت و قطرات بسیار داغ لحیم و نارسانایی آن خواهد شد. این لایه پوششی روی مسیر های مسی را می پوشاند و از ارتباط موثر و کارآمد خطوط مسی در هر دو طرف برد محافظت می کند و از ایجاد اختلال توسط تماس سایر رسانا ها جلوگیری خواهد کرد.

لایه چاپی سفید (silkscreen)

این لایه چاپی یک لایه سفید است که به عنوان آخرین لایه تمام سطح برد را می پوشاند اما به صورت یکپارچه نیست. طراح با استفاده از لایه چاپی اطلاعات کلیدی برد را در اختیار کاربر قرار می دهد و کاربرد و عملکرد نواحی مختلف برد الکترونیکی را مشخص می کند. این لایه مانند برچسب ها و تگ هایی که حاوی توضیحات و نماد ها هستند به برد الکترونیکی اضافه می شود و در جریان عملکرد برد الکترونیکی هیچ نقشی ندارد و به عنوان یک برچسب راهنما عمل می کند.

قطعات برد الکترونیکی

قطعات برد الکترونیکی

قطعات الکترونیکی عناصری از مدار می باشند که در عملکرد آن موثر هستند. قطعات برد انواع مختلفی دارند که هر کدام نقش مهمی در توسعه صنعت دارند. قطعات برد الکترونیکی عبارتند از:

مطالعه مفید: +5 مورد از مهم ترین کاربردهای برد الکترونیکی

خازن ها (capacitor)

خازن ها یکی از پرکاربرد ترین قطعات نصب شده بر روی برد های الکترونیکی هستند که وظیفه ذخیره کردن بار الکتریکی را بر عهده دارند. ذخیره بار الکتریکی در این قطعه به صورت موقت می باشد و زمانی که مجدداً مدار نیازمند شارژ شود، آن را در اختیار دار قرار می دهد. برای استفاده از این قطعه باید به مقدار بار آن توجه شود و واحد اندازه گیری بار خازن فاراد می باشد. به طور کلی خازن ها به دو دسته سرامیکی و الکترولیتی تقسیم می شوند. خازن های سرامیکی در رنگ های قهوه ای یا طوسی طراحی می شوند و روی آن ها هیچ عددی نوشته نخواهد شد.

از طرفی خازن های الکترولیتی در رنگ های قهوه ای یا مشکی در بازار موجود هستند و بر روی آن ها عدد کد و ولتاژ نوشته می شود.

دیود (diode)

دیود ها قطعاتی هستند که به جریان الکتریکی اجازه می دهند که فقط در یک جهت جریان پیدا کند و به آن ها یک سو کننده نیز گفته می شود. این قطعه از یک طرف مقاومتی نزدیک به صفر دارد و از طرف دیگر مقاومت آن نزدیک به بی نهایت می باشد. وظایف دیگر دیود ها شامل تبدیل سیگنال های ac به سیگنال های dc و تنظیم ولتاژ است.

مقاومت (resistor)

یکی از اصلی ترین و مهم ترین قطعات برد های الکترونیکی مقاومت است و می توان گفت هیچ بردی بدون مقاومت قابل بهره برداری نیست. وظیفه این قطعه تنظیم و تغییر جریان و ولتاژ ورود به قطعات مختلف است. مقاومت ها در انواع مختلفی وجود دارند، اما اساس کار در تمام آن ها یکسان می باشد.

القاگر یا سلف (inductor)

یکی دیگر از قطعات برد های الکترونیکی القاگر یا سلف است که با نام سیم پیچ نیز شناخته می شود و ماهیت مشابهی با خازن ها دارد. این قطعه دارای دو سر است و هرگاه جریان از آن عبور کند، انرژی الکتریکی را در قالب میدان مغناطیسی برای مدت زمان خاصی در خود ذخیره می کند.

ترانزیستور (transistor)

ترانزیستور ها نقش مهمی در برد های الکترونیکی دارند. بررسی این قطعات نیازمند توضیحات گسترده ای است، اما به طور کلی می توان گفت وظیفه آن ها قطع و وصل کردن و یا تقویت سیگنال های الکترونیکی می باشد. همچنین یکی از قطعات برد الکترونیکی موبایل می باشد که نویز ها را به بدنه برد انتقال می دهد.

ترانسفورماتور یا ترانس (transformer)

یکی دیگر از قطعات برد های الکترونیکی ترانسفورماتور ها هستند که با افزایش یا کاهش ولتاژ، انرژی الکتریکی را از یک مدار به مدار دیگر  منتقل می کنند. در حقیقت این قطعات به عنوان ابزاری برای تبدیل ولتاژ عمل می کنند.

مدار مجتمع (IC)

مدار مجتمع (IC)

مجموعه ای از مدار ها و قطعات الکترونیکی که با استفاده از نیمه هادی ها در یک حجم بسیار کم تجمیع شده اند را مدار مجتمع می نامند. برخی از این مدار ها تمام قابلیت های یک برد را دارا هستند و مدار مجتمع عملکردی معادل میلیون ها ترانزیستور را دارد.

نوسان ساز یا اسیلاتور کریستالی (crystal oscillator)

کریستال نیز یکی دیگر از قطعات برد الکترونیکی می باشد که برای ایجاد نوسان هایی با فرکانس خاص طراحی شده اند. وظیفه این قطعات تثبیت فرکانس نوسان ساز می باشد و جریان عبوری را بر مبنای یک زمان مشخص تغییر فرکانس می دهند. این قطعه به عنوان یک تایمینگ در مدار استفاده می شود.

ال ای دی (LED)

ال ای دی ها یکی از قطعات برد های الکترونیکی هستند که به دلیل مزایای زیادی که دارند، در بین مردم سیار محبوب شده اند. این قطعات یک نوع دیود الکتریکی هستند و هنگامی که جریان بر روی آن ها اعمال می شود، نور تولید می کنند.

سوئیچ (switch)

سوئیچ ها نیز یکی دیگر از اصلی ترین قطعات برد های الکترونیکی هستند. این قطعات وظیفه کنترل جریان برق، قطع، وصل و تغییر جریان را در مدار بر عهده دارند. سوئیچ ها در انواع مختلفی طراحی شده اند که اغلب از نوع مکانیکی آن ها استفاده می شود.

رله الکترونیکی

رله الکترونیکی یک ترانزیستور الکترونیکی است که باعث قطع و وصل شدن جریان الکتریکی می شود. این قطعه به عنوان کنترل کننده از راه دور و محافظ مدار عمل می کند و استفاده از آن ها باعث افزایش سرعت عملکرد، افزایش دقت عملکرد، کاهش هزینه، کاهش اندازه و  قوی شدن زیر منو می شود.

تعمیر و نگهداری قطعات برد

تعمیر و نگهداری قطعات برد

تجهیزات الکترونیکی ممکن است باعث ایجاد انواع مختلفی از مشکلات شوند. برای برطرف کردن مشکلات قطعات برد الکترونیکی باید اقدام به عیب یابی آن کرد تا عملکرد برد مطابق انتظار باشد. همان طور که متوجه شدید برد ها از قطعات و اجزای پیچیده و زیادی تشکیل شده اند؛ به همین دلیل تعمیر آن ها کاری دشوار است.

به طور کلی قطعات برد الکترونیکی به گونه ای طراحی می شوند که در مدت زمان مفید خود بدون مشکل کار کنند. با این حال ممکن است گاهی اوقات عملکرد آن ها دچار اختلال شود؛ بنابراین نیاز به عیب یابی، تعمیر و نگهداری خواهد بود. برای تعمیر این قطعات الکترونیکی باید از یک متخصص ماهر و با تجربه کمک گرفت تا از ایجاد مشکلات بیشتر جلوگیری شود.

مطالعه مفید: +5 مورد از نکات تمیز کردن برد الکترونیکی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جدول محتوا